Commentaar

247 x bekeken

Laatste loodjes varkenspest

Het hangt erom of voor mijn vakantie het toezichtsgebied bij Winterswijk wordt vrijgegeven. Morgen, vrijdag 9 juni, wordt bloed getapt op de tien bedrijven.

De uitslag ervan komt een dag of acht erna beschikbaar, maar het opheffen van het gebied mag van de EU niet voor de 19de. Ik zit zondagavond 18 juni op de boot naar Schotland. Met een beetje mazzel kan ik dus nog net voor de afvaart een uiterst positief bericht afgeven, want het nieuws dat alle bedrijven negatief testen in Nederland en Duitsland zal wel eerder uit het basisberaad lekken.

Als de Nederlandse bedrijven opnieuw vrij van varkenspest testen, zal LNV het toezichtsgebied opheffen, hoor ik vanuit het basisoverleg van gisteren. De regels van het buffergebied (compartiment 11) zullen dan gelden tot Duitsland alle gebieden intrekt. De Kreis Borken verwacht dat rond de 25ste te kunnen doen. De Duitsers moeten namelijk nog een extra klinische inspectie uitvoeren op de bedrijven in het gebied.

Uit het basisoverleg hoor ik dat LNV de beperkingen met betrekking tot vervoer van mest in compartiment 11 intrekt als het toezichtsgebied Winterswijk van de kaart is. Dat betekent dat de mest vanuit dit gebied weer in heel Nederland kan worden afgezet.

Waarschijnlijk is vanaf maandag 12 juni de export van biggen weer mogelijk naar nagenoeg heel Noordrijn-Westfalen. Alleen de export naar het regeringsgebied Münster en de helft van het regeringsgebied Düsseldorf, waar de toezichtsgebieden zijn, blijft verboden tot het vervallen van de gebieden. Het besluit is genomen, het wachten is op officiële publicatie van de regeling

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.