253 x bekeken 2 reacties

Dierenartsen vrezen entstop

Door het stoppen met enten tegen de ziekte van Aujeszky lopen dierenartsen een flinke opbrengst mis. Reden om zich zorgen te maken.

De dierenartsen beginnen zich te roeren over de dreigende entstop tegen Aujeszky. De groep varkensgezondheidszorg van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is bezorgd over het welzijn van de varkens bij een uitbraak. De varkensbedrijven hebben volgens de KNMvD onvoldoende capaciteit voor opvang van dieren tijdens een vervoersverbod.

In een persbericht geeft de groep de volgende redenen voor bezorgdheid aan: ,,Het bestrijdingsplan dient door alle schakels van de varkenssector gedragen te worden. Als dit niet het geval is, vrezen de dierenartsen dat gevaccineerde varkens niet afgevoerd worden en er op bedrijven in het vaccinatiegebied welzijnsproblemen ontstaan.”

Drogreden

Om met dat laatste te beginnen: varkensbedrijven zijn verplicht om voor 4 weken opvangcapaciteit te hebben. Daaraan voldoen ze, blijkt maar weer in het toezichtsgebied Winterswijk. We ontvangen nog geen enkel signaal van welzijnsproblemen daar. Ook tijdens de mkz in 2001 waren er geen grote problemen met dierenwelzijn. Het argument van onvoldoende opvangcapaciteit is dus een drogreden.

De brief lijkt dus door wat anders ingegeven. Minister Veerman stelt als voorwaarde om over te gaan op een volledige entstop dat de sector het bestrijdingsplan unaniem draagt. De KNMvD weet dat de slachterijen tegen het plan zijn te stoppen met enten. Met deze brief geven de dierenartsen dus nog snel even een seintje aan de vaste Kamercommissie Landbouw dat de entstop niet sectorbreed gedragen wordt. Ter info: die vergadering van de Kamercommissie is morgen, 14 juni.

De KNMvD is dus waarschijnlijk niet eens bezorgd over het welzijn van de varkens na een uitbraak. Het lijkt me dat de angst rond de duiten in het zakje van de dierenartsen groter is. Die krijgen immers fiks minder werk onder een entstop. Maar ja, dat is een argument waar de vaste Kamercommissie geen boodschap aan heeft. Daarom gooit de KNMvD het maar op welzijn. Het zal me benieuwen of de parlementariërs daar intrappen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M. Verbakel, varkenshouder

  Meestal loont het niet de moeite om tegen een columnist te schrijven, maar hier slaat u volgens mij de plank voor een groot gedeelte mis!
  1. De gemiddelde veearts zit echt niet te springen om iedere dag een duizend varkens te enten
  2. Gevaccineerd vlees is op het moment volledig geaccepteerd, komt er na een entstop een ringenting dan is het vlees opeens not done, gevaccineerd vlees van varkenspest of mkz is nl. ook niets waard.
  3. Door enten moeten de exporterende zeugenhouders wel bloed tappen, wat een groot werk is, maar houden daardoor wel een zekere exclusieviteit.
  4. Die 4 weken niet afvoeren wil in de regio winterswijk met veel gemengde bedrijven en het vee buiten met het goede weer geen probelemen opleveren, anders wordt het bij de grotere gespecialiseerde varkenshouderderijen in bv. oost-Brabant of noord-Limburg.

  Al met al een ongenuanceerde column door iemand die het lijkt eens goed bij de neus te zijn genomen door een plaatselijke veearts!

 • no-profile-image

  Rutger Jansen, student diergeneeskunde

  Beste meneer Ten Hooven, U denkt toch niet dat ik 6 jaar ga studeren om elke dag met een spuit in een stoffige schuur achter 1000den varkens aan te rennen. Er is wel beter werk om je geld te verdienen! Zoiets als deugdelijk advies bijvoorbeeld: Er een maatschappelijke drive om op een verantwoorde wijze met de dieren om te gaan. Zeker ten tijde van crisissituaties. En na 4 weken is de ellende nog lang niet voorbij bij een grote uitbraak. Maar als u het toch over de centen wil hebben, als oudplanner in een slachterij moet u toch weten wat het gaat kosten als er een slachthuis volhangt met karkassen waarvan later blijkt dat het de put in kan vanwege de kleine regeltjes van dat artikeltje 10 dus wil ik u dan niet horen. Of bent u dan ook als een blad aan de boom om? En als u zich een beetje verdiept in wat wetenschap dan zult u toch tot de conclusie moeten komen dat het welzijn van varkens bij de huidige manier van houden al in het gedrang is, laat staan na 4 weekjes "uitbuiken" in een all in all out systeem. Zolang de burger echter niet meer voor een stuk vlees wil betalen doen we hier echter weinig aan, dat besef ik ook wel. En voor wat betreft dat vaccineren, dat mag de varkenshouder wat mij betreft prima zelf doen.


Of registreer je om te kunnen reageren.