156 x bekeken

Biggen turven, noteren durven

De NVV stort zich met enthousiasme op het onderwerp biggenprijzen. Ze laat het niet meer bij alleen een prijs noemen, maar analyseert nu ook de opbrengsten.

Het is zover, de NVV gaat echt werk maken van de biggenmarkt. Mark Logtenberg van De Groene Belangenbehartiger heeft na een halfjaartje proefdraaien zijn systeem klaar om met vermeerderaars uit NVV-kring (of van daarbuiten, maar dan is het niet gratis), gegevens uit te wisselen over de biggenverkoop. Puur een kwestie van feiten verzamelen, zegt Mark, maar dat alleen al levert verrassende inzichten op. Zo weten we nu al dat een vaste koppeling met een mester de vermeerderaar een hele euro per big meer kan opleveren. En het wekelijks doornemen van facturen leert óók veel over de betaalde extra’s, de toeslagen die vorig jaar bron van eindeloze discussie waren.

Aardige opsteker voor ‘Supermark’, zoals ik hem hier wel eens heb opgevoerd in de veronderstelling dat de NVV-biggennotering veel geruzie zou veroorzaken: dat is niet aan de orde geweest. Sterker: het gemiddelde van deze notering, te weten € 52, is maar een fractie méér dan de in het afgelopen jaar bekende gegevens over biggenverkoop opleverde, de doorsnee betaalde prijs inclusief alle toeters en bellen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.