Zwitsers bolwerk barst

Een voor mij raadselachtig berichtje op de site van de ISN: de Zwitserse varkensproducenten, verenigd in Suisseporcs willen een vrijhandel met de EU.

Raadselachtig, omdat de Zwitserse varkensprijs nu rond €2,80 per kilo geslacht bedraagt. Een telefoontje naar Sempach waard. Immers, die prijs stort natuurlijk acuut in elkaar als de grens geheel open gaat.

Klopt volkomen, zegt Felix Grob, de directeur van Suisseporcs, maar er zitten meer kanten aan het bericht. Volgens Grob en de zijnen gaat de Zwitserse grens hoe dan ook steeds verder open in het kader van de WTO-onderhandelingen. Daar is geen ontkomen aan. En dat is ze best welkom. ‘Onze relatief hoge opbrengstprijs zal worden afgebouwd, daarover maken we ons geen illusies. We daarom onze kosten flink moeten drukken”, aldus Grob. ‘En juist daarom moeten onze grenzen ook open.”

Vrij handelsverkeer zal tal van zaken voor de Zwitserse varkenshouder goedkoper maken, aldus Grob. Dat geldt met name voor voer, dat nu 50 procent van de totale kosten uitmaakt. Ook machines zijn nu nog 30 procent duurder dan buiten het Zwitserse bolwerk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.