Commentaar

227 x bekeken

Wijze raad?

9:15 uur Gistermiddag was er in Brussel beraad tussen de EU, Duitsland en Nederland. Er werden wat harde noten gekraakt rondom de crisisbestrijding in Noordrijn Westfalen (NRW).

De Duitsers waren er redelijk tam, bijna aangeslagen. Geen wonder, want voor iedereen is wel duidelijk dat de varkenspest er nog lang niet onder controle is. En als je geschoren wordt, moet je stilzitten.

Uitkomst van het overleg was dat de crisisstaf in Düsseldorf, op het landbouwministerie van de deelstaat NRW, wordt uitgebreid met adviseurs. Een Nederlandse deskundige en een uit de deelstaat Nedersaksen zal de Westfalen ondersteunen en van wijze raad voorzien. Nederland heeft immers in 1997-1998 met het bijltje gehakt, en ook in Vechta (Nedersaksen) kampten ze in 1993-1994 met een fikse epidemie.

Ik mis nog een naam in het rijtje externe adviseurs. Die van de Belg Piet Vantemsche. Die bedwong de varkenspest in het Belgische Wingene in 1994 en hij is een man van daden die stevige uitspraken niet schuwt. Vantemsche heeft wel tijd voor een adviesfunctie. Hij is nu directeur van de Belgische VWA en daar is het rustig nu de dioxinecrisis achter de rug is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.