Commentaar

278 x bekeken 1 reactie

Wie betaalt de bloedmonsters?

Ik ben onderweg naar Bled in Sloveniè voor het EPP congres dat morgen start. Onderweg maar weer bellen en dingen regelen.

Ik sprak de hotline van Borken omdat er mogelijk een fout zat in de vorige weblog. Dat bleek niet het geval. Omdat ik weet hoe de Duitsers zijn, vroeg ik uit zekerheid ook even wie de kosten voor de bloedmonsters moet betalen. Dat wordt morgen pas duidelijk, er lopen onderhandelingen over tussen de deelstaat, de Tierzeugenkasse Tierseuchenkasse en de boerenorganisaties. Het lijkt erop dat de Tierseuchekasse de kosten betaalt. Dat betekent de helft voor de deelstaat, de andere helft voor de boeren in de deelstaat. Een extra heffing is nog niet nodig, de kas is goed gevuld.

Wat schetst mijn verbazing? Een half uur na het telefoongesprek een mail van de PVE. Het PVV heeft Veerman gevraagd of het uit het diergezondheidsfonds de kosten mag betalen voor het bloedtappen bij biggen die uit de bufferzone gaan. Helaas is dat dan wel volledig voor rekening van het collectief van varkenshouders. De staat betaalt pas wat als de schade boven ruim €200 miljoen komt. En dat lijkt me niet het geval. Het gaat voor de sector om kleingeld. Stel dat de eisen tot bloedtappen in de bufferzone 6 weken gelden. Het gebied telt 129.000 zeugen en is nagenoeg gesloten met 780.000 vleesvarkenplaatsen. Er is wat grensverkeer, dus zeg dat een op de vijf biggen naar buiten de bufferzone gaat. Dat zijn 25.000 zeugen, zeg 120 bedrijven. Keer 60 monsters per week keer €7 keer 6 weken is ongeveer €300.000. Wisselgeld dus, daar is geen extra heffing voor nodig.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Albert Beijering (Dier & Tekst)

    Meneer Bodde, ik neem aan dat u de Tierseuchenkasse bedoelt en niet de (niet-bestaande) Tierzeugenkasse?

Of registreer je om te kunnen reageren.