1 reactie

Vet is ook smaak

De opvatting over vet verandert. Te veel is slecht voor je, maar in vlees zorgt het in hoge mate ook voor smaak. Een overweging bij keuze voor specialisatie als varkenshouder.

In de varkenshouderij stuurt de vleesvarkenshouder vooral op snelle groei en een hoog percentage vlees. De standaard bij de prijsvorming is nog niet eens zo lang geleden zelfs verhoogd van 54 naar 56 % ‘mager vlees’. Op den duur zouden we daar wel eens kanttekeningen bij moeten gaan zetten. Er is niets mis met de varkens natuurlijk, laten we dat voorop stellen, maar blijft de Nederlandse varkensboer zich concentreren op productie van veel, tegen zo laag mogelijke kosten, of kiest hij voor waarde toevoegen? Voor die keuze kom je uiteindelijk te staan, volgens marketingdeskundigen. Om te overleven moet je of de goedkoopste zijn, of voorzien in schaarste met een speciaal aanbod.

Kies je voor waarde toevoegen, dan komen speciale concepten en niche-markten in beeld. Volgens een Amerikaanse studie is momenteel vetter, maar dan wel doormarmerd, varkensvlees erg goed af te zetten in Japan. Geen superdikke randen, maar met het vet fijner verdeeld in het vlees zelf, ‘intramusculair’. Kenners van het Engelse Berkshire-ras zullen daarover kunnen meepraten. En waarom zou het hier geen succes kunnen worden? De televisie barst van de kookprogramma’s. Consumenten pikken het echt wel op dat er ook in varkensvlees en varkensvleeswaren hoge kwaliteiten bestaan. En die hoeven echt niet alleen uit Italië te komen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willy Veltmaat

    Juist in de biologische varkenshouderij zou dit meer opgang moeten maken. Dan creëer je toegevoegde waarde die ook nog eens een keer in de smaak tot uiting komt. Maar als ook hier (bijna) alleen Vion het voor het zeggen heeft, wordt er in mijn ogen veel te "regulier" gedacht. Deze niche markt verdient meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.