Uitbraak bestrijden met enten

Een uitbraak van een besmettelijke veewetziekte kan snel leiden tot een verandering in denken. Dat blijkt in Duitsland met varkenspest.

De Nederlandse primaire sector en hun belangenbehartigers LTO en NVV krijgen onverwachte steun van onze oosterburen om het non-vaccinatiebeleid (in combinatie met ruimen) van de EU ter discussie te stellen. Het Deutscher Bauernverband (DBV), belangenbehartiger van ongeveer 360.000 landbouwers, heeft bij de bondsregering in Berlijn de discussie geopend om besmettelijke varkensziekten niet langer meer te bestrijden met ruimen, maar met enten.

De aanleiding voor druk van boerenkant op de regering is de besmetting met varkenspest in Noordrijn-Westfalen en de aangrijpende beelden van grijpers met gedode varkens. Deze beelden hebben een desastreuze invloed op de publieke opinie over de bedrijfstak.

Nu hoor ik u als het ware denken, wat heeft dit nu met de ziekte van Aujeszky te maken? Wel, de hele Nederlandse kolom, van varkenshouder tot en met de vleesindustrie, heeft sinds 1993 ingezet op het verkrijgen van de artikel 10-status voor Aujeszky. Ofwel: stoppen met enten. Alleen in de wijze van bestrijden na een herbesmetting wil Nederland nu veranderingen bewerkstelligen in Brussel. Niet langer ruimen, maar bestrijden met enten.

Hopelijk raakt de Duitse regering door het initiatief van de DBV doordrongen van niet alleen de maatschappelijke druk om het onnodig doden van dieren ter discussie te stellen, maar ook om varkenshouders in staat te stellen ziektes op een moderne manier onder controle te krijgen. Met zo weinig mogelijk kosten.

Het is te hopen dat minister Veerman steun krijgt van zijn Duitse collega om de Nederlandse aanpak van de ziekte van Aujeszky in de EU geaccepteerd te krijgen. Ik neem aan dat LNV volop contact heeft met Berlijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.