Commentaar

Slachtcapaciteit voldoende

15:00 uur Snel werk van de VWA, waarvoor dank. In compartiment 11 zitten ongeveer 1.950 varkensbedrijven.

Daar liggen 129.000 zeugen, 34.000 opfokzeugen en 786.000 vleesvarkens. Uitgaande van een mestperiode van 17 weken betekent dat een aanbod van 46.500 varkens per week. In het compartiment liggen drie grote slachterijen: Vion Groenlo en Lichtenvoorde en Compaxo in Zevenaar. Die kunnen samen zo’n 60.000 varkens per week verwerken. Dus wat dat betreft is er weinig aan de hand.

Ook de maatregelen lijken minder zwaar te worden dan eerder aangegeven, hoor ik nu van mensen uit het basisoverleg. Afvoer van slachtvarkens naar slachterijen buiten het compartiment en zelfs export blijft toegestaan. Dan moet wel aan voorwaarden voldaan zijn: één-op-één transport naar de slachterij, minder dan 24 uur voor transport een klinische inspectie door de dierenarts, reinigen wielkasten en buitenkant vrachtwagen voor het verlaten van het bedrijf en R&O op een erkende plaats na lossen.

Vervoer van biggen en fokmateriaal binnen het compartiment blijft vrij. Vervoer ervan naar andere compartimenten vraagt serologisch onderzoek minder dan 7 dagen voor het transport.

Nader bericht en de definitieve regelingen volgen.

15:45 uur UPDATE van PVV
16:30 uur Minister veerman stelt bufferzone tegen varkenspest in
16:30 uur Tijdelijke regeling gebieden klassieke varkenspest 2006
16:30 uur Kaart toezichtsgebied

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.