Commentaar

4 reacties

Overpeinzingen onderweg

17:30 uur Lang leve de laptop, het mobieltje en het draadloze internet. Ik zit nu in het Van der Valk-motel de Wouwse Tol te tikken.

Ik ben onderweg naar een vleesveehouder in Zeeuws Vlaanderen en wacht op de escalope genovese, een fraaie naam voor een schnitzel met champignons. Onderweg naar de provincie Zeeland had ik alle tijd om te bellen en denken.
Ten eerste het leveren van varkens. Compaxo en Vion verwachten deze en komende week geen problemen om de varkens te slachten. Ze voorzien wel wat logistieke problemen door de een-op-een regeling, maar die zijn overkomelijk.

Ten tweede de afkondiging van de compartimenteringsregeling. LNV stelt in het persbericht dat het compartiment is ingesteld uit voorzorg. Ik ben daar echter niet zo gerust op. De maatregel belemmert de normale dierstromen toch aanzienlijk. De persvoorlichtster ontkent echter bij hoog en bij laag dat er een of meer verdachte bedrijven zijn in Nederland.

Ten derde de communicatie. De boeren in het toezichtsgebiedje Winterswijk klagen er al over dat ze geen info krijgen van LNV. Lang niet iedereen is bedreven op internet, en op radio en tv is geen vakinformatie te vinden. Het lijkt me zaak dat LNV alle veehouders in compartiment 11 per expresspost informeert en een callcentrum inricht. Check ondertussen wel deze weblog, want deze vorm van informatieverstrekking gaat supersnel. Ha, de schnitzel komt eraan! Eet u ook smakelijk!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Hallo Robert,
  ik neem aan dat de escalope genovese goed gesmaakt heeft. Geweldig hoe intensief je ons momenteel op de hoogte houdt. Ik heb altijd beweerd dat een catastrofe als in 1997 de varkensbranche in Nederland niet weer zal treffen. Tussen de oren bij velen is er het één en ander veranderd. Ook missen we 2/3 van de varkenshouders van toen. Tijdens de MKZ werden we hierin bevestigd, geen enkel besmet varken. De rundveehouders wisten niet hoe snel ze rollen roodwitte linten moesten spannen en staldeuren moesten sluiten. Het wordt nu weer een zware beproeving (om in jouw Getsemanésfeer van de beker voorbij laten gaan te blijven). Succes met de verslaglegging, het voegt veel toe, en het beste er maar van hopen. Vr.groet, Johnny

 • no-profile-image

  Jan

  Eet smakelijk, toegegeven de informatieverstrekking is inderdaad een crime. Ik zit ook in het toezichtsgebied, dus heb ook een beetje informatie proberen te krijgen. Maar de enige informatie die je waarschijnlijk krijgt is dat de screening positief is en niet wanneer die negatief is. Dan gaat je de eetlust wel over.

 • no-profile-image

  thomas

  Ik lees net het bericht met het kopje:''Verdenking varkenspest in Coesfeld.'' Mogen we uit de woorden:''De komende tien tot veertien dagen beslist het deelstaatbestuur over verdere ruimingen in het gebied'' halen dat ze nog steeds achter de zaakjes aanlopen, en niet snel (genoeg) reageren?

 • no-profile-image

  ellie oortgiese

  Ik hoop dat het eten heeft gesmaakt en wij blijven op de hoogte Groetjes

Of registreer je om te kunnen reageren.