Commentaar

Export naar Duitsland nagenoeg dicht

15:15 uur Scofcah is er klaar mee, de besluiten zijn openbaar. Nederlandse varkenshouders die biggen of varkens exporteren worden erdoor getroffen.

De vrachtwagens moeten nu van Brussel een dubbele R&O ondergaan. Dat is niet nieuw, dat voorschrift had de Nederlandse overheid al zelf ingevoerd. Wel is nieuw dat als een vrachtwagen in Duitsland is geweest, hij drie dagen niet meer mag worden ingezet. En die maatregel knelt wel. Alle exporteurs worden erdoor getroffen. Eén dag rijden, drie dagen stilstaan. Varkens en biggen kunnen dus nauwelijks de grens over naar Duitsland.

Het vervoersverbod in Noordrijn Westfalen (NRW) blijft geheel van kracht. Daarbovenop wordt export vanuit Duitsland verder bemoeilijkt, feitelijk onmogelijk gemaakt. Alleen bedrijven buiten NRW mogen exporteren, maar alleen als ze 60 dagen geen dieren hebben aangevoerd. Aan die eis voldoen weinig Duitse varkenshouders.

Een andere verstrekkende maatregel is een verdere compartimentering van NRW. Die moet gemaakt worden op basis van een risico-analyse. Hoe de compartimenten lopen is nog niet bekend. De compartimenten gelden ook voor slachten. Dat zal de varkensmarkt beïnvloeden komende weken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.