Commentaar

227 x bekeken

Elf bedrijven in toezichtsgebied

9:00 uur Af en toe krijg je via via wat informatie uit het basisoverleg. Dan weet je altijd leuke details.

Zoals dat er in het toezichtsgebied Winterswijk 11 varkensbedrijven liggen met in totaal 920 zeugen, 1.700 vleesvarkens en wat opfokzeugen. LNV laat er vandaag en morgen bloedmonsters nemen. Negen van deze elf bedrijven zijn gemengd met rundvee.

Wat me zorgen begint te baren is de gang van zaken rondom het zeugenbedrijf in Marbeck (formeel heet het Borken II) dat vrijdag positief werd bevonden. Volgens informatie van de CVO leken bij het bloedonderzoek van begin april al enkele monsters licht positief te reageren maar bij bevestiging ervan testten ze negatief. Persvoorlichter Karlheinz Gördes van de Kreis Borken kan me dat nog niet bevestigen, ik word hierover vanmiddag na 14.00 uur teruggebeld. Via een ander kanaal hoorde ik dat dit bedrijf begin april ruiming is aangezegd door de Borkener Kreisveterinair. Omdat er geen duidelijk positieve uitslag was, had de betreffende veehouder een advocaat aanwezig die ruiming voorkwam. Tja, dan zitten we dus echt op een tijdbom lijkt me.

Van de varkens op het bedrijf in Gemenwirthe (Borken III), dat gistermiddag positief besmet werd verklaard, waren er 200 ziek. Of het virus gaat hier al lang rond, of het wordt virulenter. Het eerste is een ramp, het tweede ook niet best.
Het tweede bedrijf waar gisteren sprake van was, zou in Burlo liggen, en dat minder dan drie kilometer van de Nederlandse grens. De CVO heeft er geen bevestiging van gekregen van zijn Duitse evenknie. Maar ik vrees dat er vandaag of morgen ook in Nederland ruimingen komen. Dit omdat Brussel nu ruiming in een straal van drie kilometer voorschrijft.

Vanmiddag is er Scofcah-beraad. LNV houdt er rekening mee dat Brussel de teugels nog strakker aanhaalt, want het is ontevreden over de Duitse vorderingen.
Ik ga nu eerst naar de PVV-bestuursvergadering, aan het eind van de middag meer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.