Commentaar

282 x bekeken

Duur buffergebied

Je zult maar zeugenhouder in het buffergebied zijn met een vaste afnemer erbuiten. Dan kom je flink aan het betalen de komende weken. Reken maar mee.

Nagenoeg ongeacht de bedrijfsgrootte moet je, bij wekelijks afleveren van de biggen, 60 bloedmonsters laten onderzoeken op antistoffen tegen varkenspest. De regeling rept dan wel van 55 tot 57, maar je moet dat aantal juiste uitslagen hebben. Daarom worden altijd enkele monsters extra genomen voor de zekerheid. Daarom: 60 monsters per week.

Het CIDC onderzoekt de monsters. Lever je ze aan in Lelystad, dan betaal je daar krap €10 per monster voor: bijna €600 dus. Lever je ze via GD aan, dan kost dat vanwege efficiencyvoordelen €3 per stuk minder, in totaal €400. Reken ook nog eens €100 voor de dierenarts en de totale kosten zijn in het gunstigste geval rond de €500. Voor een bedrijf met 300 zeugen en wekelijkse levering is de schade dan €4 per big, bij 1.000 zeugen €1,25 per big.

Ik weet dat de eerste reactie zal zijn om biggen op te sparen en daarmee de testkosten te drukken. Toch lijkt me dat niet handig. Als namelijk onverhoopt een toezichtsgebied wordt ingesteld, begin je al met volle hokken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.