430 x bekeken 3 reacties

Bewijs opnieuw te leveren

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel maakt zich behoorlijk zorgen over de kans op een herbesmetting na het volledig stopzetten met enten.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel maakt zich behoorlijk zorgen over de kans op een herbesmetting na het volledig stopzetten met enten. Hij pleit voor het stoppen met vaccineren bij vleesvarkens, maar bij de zeugen dit voorlopig nog te verplichten. Mogelijk is hij door beïnvloeding van het COV tot deze conclusie gekomen, want deze belangenbehartiger van de vleessector predikt hetzelfde.
Ormel vergeet echter één ding als het gaat om de kans op een herbesmetting. En dat is dat er in de primaire varkenshouderij veel is veranderd na de desastreus verlopen varkenspest in 1997-’98. Er zijn nadien zeer grote veranderingen doorgevoerd in de contactstructuur tussen bedrijven en de preventieve hygiënemaatregelen op de bedrijven. De sector heeft daarbij veel en goede inspanningen geleverd. Dat heeft zich uitbetaald tijdens de mkz-crisis van 2001. Geen enkel varkensbedrijf of bedrijf met varkens is toen besmet geraakt in deze gebieden. En dat terwijl het mkz-virus zeer besmettelijk is. Een pluim voor de primaire sector is hier zeker op zijn plaats. Het is tevens een bewijs dat de kans op insleep van een besmettelijke ziekte op een varkensbedrijf klein is.

Wat dat betreft staat de varkenssector voor een klus om opnieuw aan te tonen dat het goed zit met de kans op insleep van een besmettelijk virus, nu er pal aan de Nederlandse grens bij Winterswijk in Duitsland varkenspest is vastgesteld. Veel van de Nederlandse bedrijven uit de Achterhoek en Twente hebben bedrijven op Duits grondgebied. Zij kunnen nu bewijzen dat het wat betreft de kans op ziekte-insleep goed zit in Nederland. Ik heb daar zelf het grootste vertrouwen in. Voorlopig denk ik dat Ormel nog te veel beren op de weg ziet die er niet zijn.

Het PVV werkt gewoon verder aan het Aujeszky-dossier. Vandaag vergadert de stuurgroep bestrijding ziekte van Aujeszky over het totale bestrijdingsplan, inclusief volledige entstop.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Erik Stegink

  Politici willen in actuele situaties wel eens vaker uitspraken doen waar ze later weer spijt van krijgen. Ik kan het weten want ik ben er zelf ook een. Ik vind het dan ook van Ormel ongepast om nu in deze periode van grote dreigementen rondom de varkenspest zulke uitspraken te doen. Ormel wil zich graag profileren en mag dat natuurlijk ook proberen maar wat mij betreft moeten we proberen als sector de Aujesky entingen stop zetten en via verzekeringen (zoals in het Duitse systeem) en georganiseerde draaiboeken bij uitbraken bestrijden.

 • no-profile-image

  Jinke Hesterman

  Het is voor een eenvoudige hobbyvarkenshouder onbegrijpelijk dat de sector opnieuw het heilloze pad van het nonvaccinatiebeleid kiest. Ik hoop dat de bedrijfsmatige varkenshouders er in elk geval voor zorgen dat het vaccin beschikbaar blijft voor degenen die hun varkens wel willen inenten.

 • no-profile-image

  Willy Wolfkamp

  Voor politici is het makkelijk roepen van wat je denkt, hij hoeft immers de kosten niet te dragen en als je als dierenarts de belangen van je achterban daardoor ook nog eens behartigd is dat mooi mee genomen, nee van Ormel de tijd is rijp om de varkenshouder eens te belonen voor de jaren lange inspanning en de vele miljoenen die het heeft gekost.

  @ Jinke het is niet aan de hobbydierhouders om te bepalen wat de sector moet doen, dit kunnen we zelf wel, geldt natuurlijk ook voor de politiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.