Commentaar

276 x bekeken

Wilde geruchten

Bij elke crisis zingt het rond van geruchten in het veld. Ik herinner me van de beginperiode van MKZ de bokkenrijder die het virus verspreid zou hebben over geitenbedrijven.

Daar bleek niks van te kloppen. Ook zong toen het gerucht rond dat in Frankrijk geënt was tegen MKZ. Niks van waar.

Ook bij de huidige varkenspest begint het weer te zoemen. In België is Vion de kwaaie pier. Ik hoorde net van een informant dat Vion de afgelopen week volop koppels varkens leverde aan de varkensveiling in Lokeren (B.). De koppels zouden volgens de papieren uit Nederland komen, maar daaronder zouden varkens uit Noordrijn Westfalen gemengd zijn. Daarmee zou Vion de varkenspest ook in België willen verspreiden.

Dit soort geruchten zijn voor journalisten redelijk snel te ontzenuwen. Eén telefoontje naar het FAVV levert al op, dat de FAVV het gerucht kende. Directeur Piet Vantemsche had van Vion een snelle ontkenning geëist en gekregen. En de organisatie had ook geen enkele feitelijke aanwijzing voor zulke transporten.

Vion doet ook nauwelijks zaken op Lokeren. De laatste levering van Vion dateert van week 8, eind februari, en betrof een kleine partij. Oftewel: het is een broodje-aap-verhaal. Net als de bokkenrijder en de Franse MKZ-entingen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.