Commentaar

332 x bekeken 1 reactie

Uit het basisoverleg

VARKENSPEST 8:10 uur,De varkenspest begint crisistrekjes te krijgen in Nederland. Duitsland zit in zwaar weer in Scofcah. Vandaag komen besluiten naar buiten, en die zijn vergaand. Op de onderhandelingstafel ligt een aantal voorstellen.

8:10 uur:De varkenspest begint al crisistrekjes te krijgen in Nederland. Gistermiddag was er namelijk voor de eerste keer basisoverleg. Het was meer een sessie waarin LNV het bedrijfsleven bijpraatte over de situatie in Duitsland en wat op Europees vlak speelt. Er zaten wat nieuwigheden in de signalen die ik eruit opving, vooral op Europees vlak. Duitsland zit inderdaad in zwaar weer in Scofcah. Vandaag komen daar besluiten van naar buiten, en die zijn vergaand. Op de onderhandelingstafel liggen de volgende voorstellen:

-1- Naast Noordrijn Westfalen zal ook een deel van Nedersaksen (de deelstaat ten noorden ervan) met beperkingen te maken krijgen. Gedacht wordt aan de maatregelen zoals die tot gisteren in de buffergebieden golden. Dat betekent een vervoersverbod met uitzondering van één op één transport van vleesvarkens rechtstreeks naar de slachterij.

-2- Een exportverbod voor biggen, opfokzeugen en beren voor heel Duitsland. Deze maatregel moet vooral voorkomen dat biggen die anders naar de gebieden met vervoersbeperking zouden gaan, geëxporteerd worden. Duitsland heeft namelijk in ‘vredestijd’ nauwelijks export van zulke varkens.

-3- Een nagenoeg volledig exportverbod voor vleesvarkens. Export van levende vleesvarkens wordt namelijk alleen toegestaan als er 60 dagen geen dieren zijn aangevoerd op het bedrijf.

-4- Een compartimentering in Duitsland. De dieren kunnen dan alleen binnen regio’s worden verplaatst en geslacht. De invulling van de compartimentering moet nog plaatsvinden. De compartimentering zal gelden voor alle diersoorten, de mest en ook voor de transportmiddelen. De vrachtwagens mogen pas na drie dagen standstill ingezet worden in een ander compartiment. Zo’n compartimenteringsregeling is in 1997 de varkenspest in Nederland ook ingesteld.

-5- Verplaatsing van fokmateriaal is buiten de gebieden met beperkingen alleen toegestaan als de 30 dagen voor transport geen dieren zijn aangevoerd naar het leverende bedrijf.

-6- Verplichte dubbele R&O voor vrachtwagens die op bedrijven met varkens in Duitsland zijn geweest. Nederland en België hebben dat al afgekondigd, het is nieuw voor Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg.

Let wel, dit zijn de voorstellen die gistermiddag in Brussel op de onderhandelingstafel lagen. Ik verwacht dat ze vanmiddag nagenoeg ongewijzigd worden ingesteld.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ryan Molendijk

    Allereerst dank voor alle berichtgeving omtrent de varkenspestsituatie in Duitsland. In het begin dacht ik nog: "wel wat speculatief", als het ging om het dreigende gevaar. Maar het blijkt maar weer eens dat je nooit te vroeg moet oordelen. "Keep up the good work", want geloof mij dat we hier in de Achterhoek de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Dit log is daar een perfecte, en mischien wel de enige plek voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.