1 reactie

Nog is Polen niet verloren

Er gingen vorig jaar zo lekker veel biggen heen en toen was het in januari ineens afgelopen. Polen kocht bijna niks meer en dat was niet alleen vanwege het bitter koude weer.

De Poolse varkenshouders hadden ook weinig meer te besteden, want hun varkensopbrengsten kelderden. Rusland had de deur dichtgeslagen, boos, in de overtuiging dat de Poolse exporteurs niet voldeden aan de veterinaire eisen en bovendien vaak documenten vervalsten om andere waar dan opgegeven te leveren. Dat leidde vervolgens ook tot voor de Polen gesloten grenzen in Oekraïne, zeker toen de Russen hun buren ervoor aanzagen hun gebied als sluiproute te laten gebruiken.
Maar Iwan en Jacek gaan weer aan tafel om hun geschillen uit te praten. Binnen twee weken moeten die uit de wereld zijn. Goed nieuws voor de Russische importeur, die ook al niks uit Brazilië mocht laten aanrukken, goed nieuws voor de Poolse varkensvleesleveranciers en de boeren. Goed nieuws ook voor onze biggenexport, nu normaal gesproken de voorjaarspiek van de biggenstroom naar Spanje afvlakt.

De titel van het Poolse volkslied is eens te meer op zijn plaats.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem van den Akker

    Rusland heeft natuurlijk wel gelijk wat illegale importen betreft. Vaak word vlees vanuit Polen naar bv. Kazachstan verkocht (op papier) en dan "ergens" gelost. Rusland werkt nl. met quota, en die worden zo ontdoken. Geeft eigenlijk niks, want die quota zijn natuurlijk handelsverstorend en een bron van illegaliteit en corruptie. Groet, Willem van den Akker.

Of registreer je om te kunnen reageren.