186 x bekeken

Koning Klant

Cijfers zijn net zo betrouwbaar als degene die ze presenteert. Wat dat betreft heb ik veel fiducie in ons aller PVE, nog boven het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wekelijks rapporteert ‘Zoetermeer’ over slachtingen, opbrengsten, dierstromen en andere interessante zaken. Dat levert harde gegevens, maar vooral ook trends op. Een van de opvallendste zaken vind ik eigenlijk de groeiende import van slachtvarkens, dit voorjaar 50 procent meer dan in 2005. En dat voor een activiteit die lijkt op water naar de zee dragen. Immers, voor varkensvlees heeft Nederland een zelfvoorzieningsgraad van ver over de 200 procent.
De Duitse markt trekt hard aan de Nederlandse varkens. Gek genoeg blijkt uit de prijsvergelijkingen van PVE en ISN dat de meeropbrengst niet echt bijzonder is. De inkoop van wekelijks 3.000 Franse, 5.300 Deense, 5.700 Belgische en 700 Duitse varkens is qua volume echter lang niet genoeg om het prijsniveau in Nederland sterk te kunnen drukken.

Het lijkt er meer op dat een tekort is ontstaan doordat een deel van de veehandel de kont tegen de krib heeft gegooid, en niet in zee wil (of kan) met Vion, de grootste marktpartij in Nederland. Als Vion echter de bordesprijs ‘er strak ophoudt’ zoals dat heet, wordt het voor de handel wel steeds lastiger om de dominante slachterij te negeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.