Commentaar

4 reacties

Illegale export

Wie ik ook sprak tijdens de borrel na de COV-vergadering was NVV-vicevoorzitter Wyno Zwanenburg. We kregen het over het gevalletje van illegale export .

Hij was zaterdag al geïnformeerd door LNV. “Helaas nadat alles met Brussel al in kannen en kruiken was. Anders had ik me ingezet voor een andere regeling." Zwanenburg vindt de uitzetting van die SPF-gelten flauwekul. ,,Er is immers geen gevaar, het zijn SPF-dieren die van ver buiten het gebied kwamen." Hij wilde naar quarantaine van deze dieren.

Het is dat ik met hem aan een hangtafeltje stond, anders was ik van verbazing van mijn stoel gevallen. Zo’n stellingname verwachtte ik niet van een Boekelse zeugenhouder die de effecten van de massale transporten van 4 februari 1997 aan den lijve had ondervonden!

Ik ben het dus helemaal eens met Lowie Kersten . Die varkens hadden naar Rendac gemoeten. Want waar trek je anders de grens? Ga je die elke keer opschuiven? Toegegeven, het risico van ziekte-insleep met deze varkens is inderdaad miniem. En de Duitsers blunderden bij de vaststelling van de regeling. Maar er was wel een vervoersverbod afgekondigd, wijd en zijd gecommuniceerd. Als je dan als varkenshouder de mazen in de wet opzoekt, prima, maar je loopt risico’s. En als de overheid hierin geen voorbeeld stelt, gaan de volgende keer 20 vrachten na ingang van een vervoersverbod de grens over. Het eind is dan zoek. Daarom moet je zulke dieren ruimen. De rechter oordeelt wel over de schadeclaim.

Overigens: ik neem een weekje vakantie. De frequentie van loggen zal daardoor komende week laag liggen. Tenzij er een uitbraak in een nieuw gebied volgt, of Scofcah iets vreemds beslist. Dan kan ik de verleiding vast niet weerstaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Wie het niet aan de lijve ondervonden heeft ziet de ernst niet in. Kun je nog iets van begrip voor hebben. Wij waren laks in febr. 1997, hadden beter naar de Belgen (met ervaring) moeten luisteren. Nu hoor je geluiden van de Duitsers dat ze soepeler regelingen willen hebben. Trapt Brussel gelukkig niet in. Is Brussel nog ergens goed voor (constitentie). Dus je hebt gelijk wat Zwanenburg betreft. (komt hij trouwens niet uit Odiliapeel (was ook een van de eerste haarden trouwens). Groet.

 • no-profile-image

  b hen

  Wij zijn in '97 ook geruimd en als ik zoiets lees van een vice-voorzitter van een clubje waar ik zelf lid van ben val ik ook van mijn stoel. SPF of niet, ruimen dat spul.

 • no-profile-image

  bart van nistelrooij

  Robert, prettige vakantie. Ik hoop dat ik je een week niet hoef te lezen. Verder vind ik je nieuwsweergave goed en duidelijk. Ga zo door.

 • no-profile-image

  Wyno Zwanenburg

  Ik heb inderdaad met Robert over bovenstaande transport gesproken. Maar hij vergeet erbij te vermelden dat ik erbij gezegd heb dat volgens de bij mij op dat moment bekende informatie de duitse autoriteiten achteraf ten onrechte het transport hadden goedgekeurd. Mij leek het veterinair niet zinvol om met dergelijke dieren weer rond te gaan rijden zoals dat nu gebeurd is. Maar Robert wist zeker dat het betreffende transport illegaal was, ik dus niet. Maar Robert weet alles zeker. Zo weet hij ook al te melden dat ik schijnbaar verhuist ben naar Boekel. Ik ben benieuwd of de gemeente Uden al weet dat er hier een herindeling heeft plaatsgevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.