Commentaar

‘Illegale export’ (3)

Harry van Gennip legt met zijn ingezonden reactie over zijn transport van 750 gelten de vinger op de zere plek. Ik heb hem er nog over gebeld, want ik zat met wat vragen.

De afnemer dwong hem de dieren zoals contractueel overeengekomen af te nemen, want er gold formeel geen exportverbod vanuit Duitsland of een importverbod vanuit Nederland. “Ik moest ze afnemen, anders zouden ze linea recta naar het slachthuis gaan en was de schade voor mij”, aldus Van Gennip.

Hij hoopte op interventie van de Nederlandse overheid, die woensdag al wist van de betreffende transporten. “Een telefoontje was genoeg geweest om het transport te blokkeren.’’ De VWA meldde zich echter pas zaterdags bij de stal, de medewerkers wisten geeneens of er wel een importverbod van kracht was.

Het is natuurlijk van de zotte dat binnen Scofcah woensdag 4 april een exportverbod wordt overeengekomen en dat dit niet direct wordt doorgevoerd door de verschillende lidstaten. Duitsland kondigde het pas vrijdagavond laat af, Nederland kwam de maandag erop pas met een importverbod, België heeft dat nog steeds niet.

Dit is niet de eerste keer dat tijdens de varkenspest in Noordrijn Westfalen (NRW) de hand wordt gelicht met besluiten binnen Scofcah. Hetzelfde gebeurde namelijk met het op 28 maart overeengekomen vervoersverbod binnen NRW. Dat is door Duitsland heel anders ingevuld.

Dit alles moet een les zijn voor de EU. Die moet haar zaakjes beter regelen. Een besluit binnen Scofcah moet direct rechtskracht hebben in alle lidstaten. Je kunt Scofcah immers net zo goed opdoeken als de lidstaten besluiten ervan, al dan niet bewust, (kunnen) frustreren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.