Commentaar

Gezond verstand gebruiken

VARKENSPEST 19:00 uur. Topigs zegt bijeenkomsten voor (sub)fokkers af, de jaarvergadering van Varkens KI Twenthe gaat vanavond gewoon door.

19:00 uur. Ik belde net een subfokker omdat vanavond en morgenavond bijeenkomsten voor Topigs-(sub)fokkers gepland stonden. Op die bijeenkomst zou de fokkerijorganisatie de resultaten bekendmaken van de nul-meting op hun bedrijven naar de status voor de belangrijkste varkensziekten. Nou ken ik de hoofdlijnen wel, bij Vibrio zit het goed, bij PIA minder, maar ik wil de exacte cijfers. Die geeft directeur Hans Olijslagers nog niet vrij.

Mijn verbazing was niet heel erg groot toen ik hoorde dat de twee bijeenkomsten zijn afgelast vanwege de dreiging van varkenspest. Een wijze beslissing. Vanavond is ook de jaarvergadering van Varkens KI Twente. Die gaat wel door, want de organisatie wil snel een stuk nieuwbouw plegen. Daarvoor heeft het de toestemming van de leden nodig. Ik weet ook wel, dat als het echt fout zit met varkenspest, het leed toch al is geschied. Maar het signaal deze vergadering door te laten gaan is verkeerd.

Wat dat betreft heb ik meer respect voor de fokkers verenigd in fokkerijgroep Oost. Deze leveranciers van de Topigs 50-zeug zouden op de regionale beurs Karpaten in Ahaus (10 kilometer over de grens bij Enschede) de verkoop in Duitsland starten. Direct na de eerste uitbraak in Haltern hebben ze hun deelname ingetrokken, waarna de organisatie zich verwonderde over zo’n actie. De beurs is zondag pas afgelast.

Dan ook nog wat goed nieuws. Vijf van de zes preventief geruimde bedrijven rond de haard in Raesfeld testten negatief op varkenspestvirus. De laatste is voor 99 procent zeker vrij ervan, maar het wachten is nog op een afsluitende test, meldt de Kreis Borken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.