Commentaar

Fout naar letter en geest

Afgelopen week heeft LNV op 25 bedrijven de sinds 15 januari aangevoerde 1.703 varkens gecontroleerd. Het betreft meest biggen, daarnaast enkele Piétrain-beren en ander opfokmateriaal.

Alle dieren zijn vrij van varkenspest. Ik noem dit enkele dagen oude bericht vanwege het aantal varkens: 1.703 stuks aangevoerd sinds 15 januari. Die aantallen stonden niet in het bericht. De persvoorlichtster van LNV had overigens bijna een hele dag nodig die aantallen bij de VWA boven water te krijgen. Dat duidt erop dat de communicatie in Den Haag minder vlot loopt als in Borken.

Gisteren bracht de VWA naar buiten dat zaterdag een vracht van 750 biggen van een Duits bedrijf in Ravensteijn is onderschept. De VWA maakt geen namen van boeren bekend. Maar gezien de aantallen, 1.703 sinds 15 januari naar 25 bedrijven of 750 biggen geladen net na het ingaan van het vervoersverbod, ga ik er van uit dat iemand snel geld wilde verdienen. Of in ieder geval heel bewust risico heeft gelopen. Nou weet ik ook wel dat de deelstaat Brandenburg, zeg de regio rond Magdeburg, verder van de pesthaarden ligt dan Ravensteijn. Maar je weet wat de regels zijn. Dit was flink tegen de letter van de wet, om maar niet te spreken over de geest van de wet. Bah!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.