Commentaar

Extra maatregelen

VARKENSPEST 18:20 uur. LNV heeft drie maatregelen aangekondigd om de kans op insleep van virus te verkleinen.

18:20 uur. Het staat nog niet op de LNV-site, dat zal nog wel even duren. Maar dit zijn de door minister Veerman afgekondigde maatregelen. Ze gaan direct in, zei de persvoorlichtster van LNV me net.

-1- LNV gaat op 25 Nederlandse bedrijven (en daarmee bedoelt ze UBN’s), die dit jaar dieren uit Duitsland ontvangen hebben, controleren. Omdat het virus geen duidelijke ziekte veroorzaakt, worden ook bloedmonsters van de dieren genomen. De bedrijven worden niet geblokkeerd.

-2- LNV staakt de exportcertificering voor varkens heel Noordrijn Westfalen. Het had vanmiddag al exportcertificaten ingetrokken voor leveringen in een deel van het gebied.

-3- LNV stelt dubbele R&O verplicht voor alle transportmiddelen die op een bedrijf in Noordrijn Westfalen zijn geweest. Dat raakt in de praktijk vooral de mengvoerbedrijven en zuivelaars die daar zaken doen. Formeel geldt het ook voor servicebusjes van stalinrichters die er onderhoud doen.

Andere info:

In de 1-kilometerzone rond Raesfeld zijn alle 2.900 varkens geruimd. In het 3-kilometer gebied liggen 87 bedrijven met 47.000 varkens. Op al deze bedrijven worden vandaag en morgen bloedmonsters van de varkens genomen. In de zone van 3 tot 7 kilometer rond de haard liggen 126.000 varkens op 243 bedrijven. Het virus is laag-pathogeen. Dat betekent dat er lange tijd geen ziekteverschijnselen zijn. Het virus gaat op het bedrijf in Raesfeld al meer dan vier weken rond. Onbekend is hoe het er gekomen is.

Meer volgt als ik de persvoorlichter van Scofcah gesproken heb. Dat duurt nog minstens een uur.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.