Commentaar

Entdiscussie barst weer los

VARKENSPEST 18:30 uur. Virologen van hét duitse onderzoekslab pleiten voor stoppen met ruimen en inzet van een markervaccin.

18:30 uur. Er is nog geen officieel bericht uit Brussel. Duidelijk is wel dat er een opkoopregeling in de maak is voor de ingesloten gebieden. Daar kunnen de biggen nu al vijf weken niet van de vermeerderingsbedrijven af. Wat me verwondert is een speech van viroloog Klaus Depner van het Friedlich-Loeffner-Institut FLI. Daarin roept hij op om niet langer te ruimen bij een uitbraak, maar direct te enten. In een cirkel van 1.000 meter met geïnactiveerd vaccin om eventueel virus dood te laten lopen en de dieren erna te ruimen. In de cirkel van 3 tot 10 kilometer wil hij over op enten met een markervaccin. Na enige tijd is dan met bloedonderzoek aan te tonen of er virus rondgaat. Want daar gaat het om: opsporen van de virusuitscheiders, niet om de eenmaal positieve dieren. Nou is het niet zo vreemd dat iemand roept om inzetten van het entwapen. Maar dit is niet zo maar een viroloog. Depner is de vice-voorzitter van het FLI, en dat is het Duitse referentielaboratorium voor varkenspest. Een instelling met eenzelfde status als ons CIDC . Het is een instelling van het Duitse landbouwministerie. Dus Depner is iemand met veel invloed.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.