Commentaar

222 x bekeken

En dat is zes!

VARKENSPEST 12:15 uur. Er is een zesde uitbraak, dit keer ver buiten de drie-kilometerzone. De CVO’s zijn in telefonische vergadering.

En weer is het raak. Na het bedrijf van gisteravond aan de rand van de drie-kilometerzone is er nu weer een. Volgens bronnen ver daarbuiten, op een kleine twintig kilometer van de haard maar nog in de bufferzone. Feit is dat nu een telefonische vergadering van de Chief Veterinary Officers gaande is, en dat gebeurt niet vaak op zaterdagochtend. De voorlichter van het landbouwministerie van de deelstaat Noordrijn Westfalen wil de nieuwe uitbraak bevestigen noch ontkennen en verwijst naar een persbericht dat vanmiddag zal uitgaan met daarin mogelijk vergaande maatregelen.

Verdere info:
Het bedrijf waar dinsdag als vierde een besmetting is geconstateerd, was van dezelfde varkenshouder als van besmetting nummer twee. De CVO’s waren dinsdag not amused toen ze dit hoorden. Dat is immers wel erg laks ruimbeleid. De besmetting ging op het bedrijf al vanaf begin februari rond maar de dieren waren niet ziek. Belooft weinig goeds voor de opsporing van verdere besmettingen. Voorzichtige conclusie: dit gaat helemaal fout. Mijn voorgevoel bij de start van deze serie weblogs bedroog me dus niet. Het besluit is reeds genomen de resterende 28 bedrijven in de drie-kilometerzone te ruimen. Daar zitten zo’n 10.000 vleesvarkens. En voor iedereen nu begint te stangen dat ik een foute voorspelling deed dinsdag (de Vleutense beursprijs explodeerde niet, maar daalde twee cent) wijs ik er fijntjes op dat de Duitsers zich niet aan de afspraken in Brussels hielden.

Ik houd u vandaag nog wel verder op de hoogte, blijf de weblog checken!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.