212 x bekeken

De kleuren kloppen nog

De varkensmarkt navigeert op kleuren. Rood-wit-blauw is de uitwisseling van varkens vanuit Frankrijk naar het nooddruftige Nederland, dat er af en toe best wat bij wil hebben.

De Italiaanse tricolore groen-wit-rood draait een kwartslag als ze er te veel zware varkens hebben en verandert in die van Hongarije.

En nu de Duitse markt een tikje lastig wordt om je vleesvarkens heen te brengen wend je als handelaar gewoon de steven en koers je richting België: óók zwart-geel-rood. Waarom? De slachterijen met vestigingen in Noordrijn-Westfalen, zoals Westfleisch, komen bij het huidige strakke regime ongetwijfeld snel varkens tekort. Ze maken eerst hun in de afgelopen weken opgebouwde voorraden op en gaan dan zonodig vlees bijkopen om hun klanten te kunnen houden. Verder is de planning in volle gang om te laten bijslachten in landen zonder transportdrempels of struikelblokken.

De zieltogende Belgische slachtbedrijven verheugen zich al: eindelijk weer eens flink aan de slag. Dat is een mooi drukventiel voor de vleesvarkens die we nu niet naar Duitsland kunnen/willen sturen. Dat waren er circa 40.000 per week dit jaar. De slachterijen hier puilen nu uit. Toch piekert Vion er echt niet over om zeer veel meer te gaan verwerken dan het kan verkopen, onder het motto ‘het is hier geen museum’. De niet-vaste leverancier is best welkom om te komen praten, maar dan wel over de relatie op een wat langere termijn…

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.