Commentaar

Cirkel reikt tot in Nederland

Cirkel reikt tot in Nederland VARKENSPEST 14:45 uur. De oproep van het bedrijfsleven om tot woensdag geen varkens te leveren aan slachterijen in Noordrijn Westfalen (NRW) is ingegeven door de Scofcah-vergadering aanstaande dinsdag.

Ik moest mijn dochter even ophalen van scouting. Daarom heb ik eerst het nieuws online gezet, nu wat extra informatie.
De oproep van het bedrijfsleven om tot woensdag geen varkens te leveren aan slachterijen in Noordrijn Westfalen (NRW) is ingegeven door de Scofcah-vergadering aanstaande dinsdag. LTO, COV en NVV verwachten dat Brussel dan een vervoersverbod in de hele deelstaat NRW instelt, plus de bedrijven daarbuiten blokkeert waar recent biggen of opfokzeugen uit die deelstaat zijn opgelegd.

Het landbouwministerie van NRW heeft nu ook een bufferzone rond het tienkilometergebied rond het besmette bedrijf in Raesfeld ingesteld. Daarin is alle vervoer van varkens verboden. Dit gebied heeft een variabele breedte. Het is in principe een cirkel met een straal van 20 kilometer rond Raesfeld, maar alleen op Duits grondgebied. Raesfeld ligt ongeveer 14 kilometer van de grens bij Winterswijk, dus de cirkel reikt tot in Nederland.

De Duitsers kunnen echter geen vervoersverbod in Nederland vaststellen. LNV zal dat voorlopig niet doen. Het sluit echter niet uit dat dit dinsdag alsnog moet van Brussel. Gelukkig hebben we onze RVL. Versnelde afvoer van de bedrijven in de cirkel in Nederland is daardoor onmogelijk. Ik zou zeggen: houd het hoofd koel daar bij Aalten en Winterswijk. Voorkom een herhaling van Boekel, 4 februari 1997.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.