Commentaar

311 x bekeken

Biggenexport

Op de sectordag varkenshouderij sprak ik enkele vermeerderaars die hun biggen exporteren naar Duitsland. Ze roemen hun (meest Duitse) afnemers.

Die hebben ervoor gezorgd dat ze de afgelopen weken niet met de biggen zijn blijven zitten. Prijsconsessies hebben ze niet hoeven doen, ondanks dat de biggen niet in Noordrijn Westfalen zijn gelost maar in veel verder oorden als Slovenië en Tsjechië zijn ge-eindigd. Wie werkte via Nederlandse handelaren heeft wel moeten steggelen over de prijs en toeslag. Een stevig gesprek bood uitkomst, zei iemand me met een knipoog. Oftewel: ook daar geen prijsdaling.

Er is nu wat discussie over herstarten van de export van de biggen naar Noordrijn Westfalen en de rest van Duitsland. Dat is nog steeds niet toegestaan onder het laatste besluit van Scofcah. Zie voor de uitleg die LNV eraan geeft bijlage 1 en bijlage 2 . Geruchten zoemen echter volop in het veld dat de Denen vanaf maandag de biggenexport hervatten. LNV heeft dat, op verzoek van mensen in het basisoverleg, nagetrokken. ,,Het exportverbod geldt ook voor de Deense biggen, en we zullen er streng op toezien’’ aldus het Deense landbouwministerie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.