Commentaar

Afpellen op komst

Het gaat de goede kant op met de Duitse varkenspest. Brussel heeft er vertrouwen in dat het goed zit en verlicht een aantal maatregelen.

Het is meer een positief signaal dan een besluit met marktinvloed. De wijzigingen gaan maandag in.
-1- Het exportverbod wordt aangepast. Slachtvarkens van bedrijven van buiten de deelstaat Noordrijn Westfalen (NRW) mogen weer naar andere EU-lidstaten vervoerd worden. Export van biggen en fokmateriaal is van buiten NRW mogelijk als als er 45 dagen voor het transport geen dieren zijn aangevoerd op het leverende bedrijf. Ook moeten de te exporteren dieren klinisch onderzocht zijn door een dierenarts, maar dat geldt altijd bij levende export.

-2- Voor tweevijfde van NRW, het deel het verst van de haarden, mogen de varkens onder dezelfde conditie in Duitsland worden afgezet. Dat verlicht in ieder geval de situatie op de vermeerderingsbedrijven die hier al enkele weken op slot zitten.
-3- Voor drievijfde van NRW, het gebied rond de haarden en het varkensdichtste deel van de deelstaat, komt ook verlichting. Tenminste, buiten de bufferzone. De slachtvarkens mogen naar slachterijen in dit gebied, afzet van biggen en fokmateriaal is toegestaan binnen het gebied. Ook hiervoor geldt het 45-dagen regime.

-4- In de bufferzone rond de haarden s is alleen afzet van biggen naar leegstaande stallen toegestaan. Maar ook hier komt snel verandering in. Zaterdag begint namelijk het afpellen van ingesloten gebieden rond Haltern , waar de eerste uitbraken waren. De vleesvarkens op de bedrijven in de 10-kilometerzone worden vanaf zaterdag klinisch onderzocht en deels getemperatuurd. Van de zeugen wordt bloed getapt. Als alles meezit wordt woensdag 26 april dit gebied ingetrokken en halveert de bufferzone. Het vrijgegeven gebied valt dan onder het regime onder -3-.
Het einde lijkt dus in zicht !

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.