Vette varkens en kleine biggen!

De Hongaarse markt is interessant om er vettere vleesvarkens beter te verwaarden. Meer toekomst lijkt er weggelegd voor levering van goede biggen.

Het was vrijdagavond een geanimeerde bijeenkomst in het in dichte mist gehulde Ommense partycentrum De Lindenberg. Ik was er slechts één van de ruim vijfhonderd gasten die Handelshuis Schuttert er onthaalde op een interessant themaprogramma met sprekers, inclusief het spreekwoordelijke hapje en drankje. Dat laatste was uitstekend verzorgd, maar daar kwamen de gasten niet alleen voor. Ook de woorden van de drie gasten gingen erin als koek. Het ging immers om de afzetmogelijkheden van biggen en varkens in Europa, en daar zijn varkenshouders tuk op. Eerst gaf Herr Doktor Helfried Giesen, opperhoofd van het Duitse Westfleisch, een beeld van ‘zijn’ coöperatieve onderneming, die vorig jaar 900.000 varkens en 350.000 biggen uit Nederland liet aanrukken. Uiteraard voor een goede prijs, liet hij aan de gasten doorschemeren. Uit ZMP-onderzoek blijkt dat Westfleisch volgens Auto-FOM systeem de op één na beste prijs betaalt. Overigens, liet hij zien, komen bij afrekening volgens Auto-FOM aanzienlijk kleinere prijsverschillen uit de bus dan bij het hanteren van FOM. Herr Giesen predikte tevens het slachters-evangelie van lange termijn prijzen zonder fluctuaties, maar hechte band met de leveranciers.

Jaap de Wit, directeur van slachterij Westfort in Gorinchem, ziet goede toekomst voor de Nederlandse varkens mits de sector erin slaagt van een bulkproduct een ‘onderscheidend bulkproduct’ te maken. Het maatschappelijk draagvlak voor de varkenshouder is in ieder geval een stuk verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden.

Het echte nieuws kwam van een gast uit Hongarije. Jos Janssen, algemeen directeur ofwel ügyvezetö igazgató zoals dat daar heet, van Hunland Trade Kft. woont en werkt er al twaalf jaar. Hij begon als veehandelaar en houdt er inmiddels ook varkens. Omdat de Hongaarse slachterij niet hoeft te kijken op een randje vet méér, zijn de in onze ogen mindere kwaliteiten er toch goed te verwaarden. Speciaal mesten voor deze markt is gezien de transportkosten à € 17 per varken onzin, zegt hij. Zie het als een oplossing om de slechte varkens toch te kunnen verwaarden. Janssen ziet vooral toekomst in de leverantie van biggen, want door de terugval van de Hongaarse zeugenstapel zijn er te weinig. "Daar mesten, hier vermeerderen. Dat is mijn boodschap," zei hij. En, voegde hij eraan toe, kom dan niet met rotzooi aanzetten, maar met grote koppels kwaliteitsdieren. Zelf gaat hij met behulp van superdeluxe transport speenbiggetjes importeren uit Nederland. In eerste instantie om ze zelf af te mesten, maar op termijn ziet Janssen ook mogelijkheden om de speenbiggen in Hongarije op te fokken en vervolgens door te stoten. Zo komen ook andere afzetgebieden in beeld, zoals Oekraïne.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.