Commentaar

199 x bekeken

Rijden maar, verspreiden maar!

VARKENSPEST In Nordrijn Westfalen heersen nu dezelfde toestanden als in Boekel op 4 februari 1997. Varkenshouders buiten de formele Toezichts- en beschermingsgebieden en de bufferzone eromheen zijn massaal biggen en varkens aan het transporteren.

In Nordrijn Westfalen heersen nu dezelfde toestanden als in Boekel op 4 februari 1997. Varkenshouders buiten de formele Toezichts- en beschermingsgebieden en de bufferzone eromheen zijn massaal biggen en varkens aan het transporteren.
Vannacht om 12 uur gaat namelijk een gedeeltelijk vervoersverbod in. Vervoer van biggen is dan niet meer mogelijk, vleesvarkens voorlopig nog wel. Voorlopig, want dit ongelimiteerde rijden is vragen om verspreiding van eventueel aanwezig virus, weten we maar al te goed.

De Nederlandse boeren in deze Duitse deelstaat handelen verschillend. Dat merkten we vandaag wel tijdens een belrondje. De een liet gister met spoed nog 750 biggen van zijn Nederlandse zeugen- naar zijn Duitse mestbedrijf transporteren, een andere mester zegde de opleg van 700 biggen juist af.

De Duitse federale landbouwminister Seehofer heeft vandaag pas een regeling gepubliceerd. Die wijkt sterk af van het document dat in de EU-circuits rondging. Geen exportstop voor vlees, afvoer van vleesvarkens rechtstreeks naar de slachterij in Noordrijn Westfalen is toegestaan. Afvoer naar slachterijen daarbuiten is wél praktisch onmogelijk.

Het is overigens niet de eerste keer dat een minister afwijkt van wat in Brussel besloten is. Denk maar aan deMPAvan 2002. De Brusselse regels rondom schoon voer zijn door de Nederlandse overheid destijds flink anders uitgelegd dan wat Brussel wilde . Slachtingen werden daardoor versneld mogelijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.