166 x bekeken

Piétrain: toppie in de export

Ik blijf even bij de biggen. De gegevens van de decembersteekproef die het CBS heeft gedaan wijzen er niet op, maar volgens de k.i.-verenigingen is de zeugenstapel namelijk gegroeid.

Als je dan ook nog eens meer levende biggen per zeug per jaar aflevert, kan het hard gaan. De extra productie moet wel even weggezet worden. En dan zie ik behoorlijk goede kansen voor Piétrain-achtige. Niet alleen in Duitsland, met zijn artikel 10 status voor Aujeszky een bestemming voor de specialisten.

Als ik de ontwikkeling in de Belgische varkenssector eens bekijk, met een teruglopende zeugenhouderij, moet daar toch ook emplooi zijn voor zulke biggen.

En er is nog een groeimarkt: Kroatië. Dit is een geval apart binnen de Oost-Europese markt. Het toerisme groeit er als kool en de varkenssector staat er nog in de kinderschoenen vergeleken bij die van Nederland en Denemarken. Een bericht uit de Duitse pers dat de overheid er de komende 5 jaar bijna 300 miljoen euro voor uittrekt om er échte stallen te laten bouwen lijkt me wat overtrokken, maar toch… En het is een feit dat de Kroatische biggenklant vooral in is voor Piétrains.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.