Commentaar

202 x bekeken 1 reactie

Paniekvoetbal

VARKENSPEST In Haltern rijdt de destructor weer voor. Vier bedrijven aan dezelfde straat als het bedrijf waar gisteren varkenspest uitbrak worden vandaag geruimd. Deze bedrijven liggen ruim buiten de 1.000 meter cirkel. In totaal 2.200 varkens komen aan hun voortijdig einde omdat het virus mogelijk via banden of schoenen naar deze bedrijven is gebracht.

In Haltern rijdt de destructor weer voor. Vier bedrijven aan dezelfde straat als het bedrijf waar gisteren varkenspest uitbrak worden vandaag geruimd. Deze bedrijven liggen ruim buiten de 1.000 meter cirkel. In totaal 2.200 varkens komen aan hun voortijdig einde omdat het virus mogelijk via banden of schoenen naar deze bedrijven is gebracht.
Zo zout hebben we het nog nooit gegeten. Het ruimingsadvies van 1.000 meter is prima, daarmee wist de belg Piet Vantemsche , nu directeur van de Belgische VWA , de varkenspestepidemie in Wingene in 1994 te bezweren. Het invoeren van een 1.000 meter standaard ruimingsgrens brak ook de epidemie in Nederland in 1997-’98. Maar preventief ruimen vanwege bevuilde klompen? Dat lijkt me meer ingegeven door politieke motieven dan door wetenschap.

Een ander signaal van opkomende paniek is de acute bemonstering van de varkens op de 340 bedrijven in de 10-kilometerzone. Op elk bedrijf worden 60 monsters getapt. Het is een potentieel trefzekere manier van virusverspreiding. Vraag dat maar aan de Boekelaren. Die zagen de RVV, bijgenaamd Rijks Virus Verspreiders op eenzelfde manier in actie begin februari 1997.

Het beeld is duidelijk. Minister Eckart Uhlenberg trekt nu alles uit de kast om Brussel maar te overtuigen van het virusvrij zijn van zijn deelstaat. Maar ondertussen krijgt het virus door die acties alleen maar meer kans. Wordt zonder twijfel vervolgd op korte termijn!

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001176D01

Eén reactie

  • no-profile-image

    P. Peters

    Wie doet er nu het meest aan paniekvoetbal: Eckart Uhlenberg of Robert Bodde?

Of registreer je om te kunnen reageren.