Commentaar

540 x bekeken

Misse boel

VARKENSPEST Ik zat net te denken hoe deze weblog te beëindigen, want morgen zou het vervoersverbod in de bufferzone worden opgeheven, toen iemand me in de auto belde.

Ik zat net te denken hoe deze weblog te beëindigen, want morgen zou het vervoersverbod in de bufferzone worden opgeheven, toen iemand me in de auto belde. Formeel was het nog niet bekend, maar er zou een nieuwe uitbraak van varkenspest zijn op een mestbedrijf in het drie kilometer grote toezichtsgebied rond Haltern. Dus toch, het gaat echt fout, was mijn eerste gedachte. Thuisgekomen zag ik de bevestiging op internet.

Onderweg dacht ik al over de gevolgen. Nu gaat zich hetzelfde scenario ontrollen als in Nederland in 1997. Net als iedereen denkt dat je er doorheen bent laait het virus weer op, op enige afstand van de eerste uitbraken. De volgende fasen kun je dan ook uittekenen: weer ruimen, ruimere beschermingsgebieden en een volledige standstill.

Dit keer zullen de Duitsers minder coulant zijn in de bufferzone. Daar konden varkenshouders, na bloedtappen en klinische inspectie, de afgelopen weken varkens leveren naar de slachterij. Vervoer van biggen was niet mogelijk. De mestbedrijven hebben daardoor in principe lucht gekregen en kunnen nu een hele tijd verder zonder dat opkoop nodig is. Het wachten is op massale opkoop van biggen op vermeerderingsbedrijven, gevolgd door een fokverbod. Of ben ik een zwartkijker? De tijd zal het leren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.