Kreunende Kiwi’s

Amerikaanse concurrentie en PMWS spelen de Nieuw-Zeelandse varkenshouders parten.

Hun voerkosten zijn momenteel laag, maar dat is dan ook zo ongeveer het enige lichtpuntje voor de varkenshouders in Nieuw Zeeland. Ze hebben net zoals wij indirect last van de Verenigde Staten als concurrent. De States hebben Australische varkensexporten naar Japan zo ongeveer weggeconcurreerd. Vorig jaar ging er een krappe 3.000 ton Australische ‘pork’ naar Japan, tegen ruim viermaal zoveel in 2002. Die hoeveelheden komen nu op de markt in Nieuw Zeeland. Wat de Kiwi’s echter nog het meest parten speelt is de voor hun nieuwe problematiek rond de wegkwijnziekte PMWS, ook wel postweaning multisystemic wasting syndrome. De Australiërs zijn er tot nog toe verschoond van gebleven, maar niet zonder slag of stoot. Ze hebben vorig jaar in de strijd tegen PMWS-besmetting fel geprotesteerd tegen varkensvleesimport uit landen zoals Denemarken, de VS en Canada, waar deze ziekte wel voorkomt. De Nieuw-Zeelanders is het niet gelukt PMWS buiten de deur te houden. Ze kampen nu op het zuidelijke eiland met uitbraken. Een oplossing is helaas voor ze ver te zoeken. Waarom? Er is al teveel geld besteed aan de PMWS-bestrijding op het noordelijk eiland…

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.