Commentaar

263 x bekeken

Einde extra gebied

VARKENSPEST Het persbericht moet nog binnenkomen, maar de sector (LTO, COV, NBHV en COV) trekt zijn oproep in om een groter gebied dan de officiële bufferzone rond de varkenspesthaard in Haltern te mijden.

Het persbericht moet nog binnenkomen, maar de sector (LTO, COV, NBHV en COV) trekt zijn oproep in om een groter gebied dan de officiële bufferzone rond de varkenspesthaard in Haltern te mijden. Dat krijgt dan effectief pas maandag zijn beslag, want de meeste biggen-, varkens- en voertransporten zijn voor deze week al afgerond. De organisaties hebben vertrouwen in de door de Duitse autoriteiten ingestelde maatregelen.
In het veld is het grote wijzen van varkenshandelaren naar mengvoerbedrijven trouwens al wel op gang. Een groot deel van de varkenshandelaren weigerde te leveren aan de slachterijen in het gebied.

Concreet weken ze uit van de Westfleisch-slachterij in Coesfeld, in het ‘sectorgebied’ naar die in Hamm, dat erbuiten ligt. Maar een grote handelaar voegde eraan toe: zoveel mogelijk. Hij leverde dus wel enkele vrachten aan Coesfeld.

Wat bij de handelaren kwaad bloed zette, is dat de mengvoerbranche vrolijk bleef leveren in het gebied. Vooral ForFarmers (het vroegere ABCTA dus) en HendrixUTD hebben er veel klanten zitten. Het betreft een kleine 20 Nederlanders met een Duitse nevenvestiging en enkele honderden Duitse klanten. De mengvoerbranche trof wel maatregelen als ontsmetten, reiniging en scheiding van transport in Nederland en Duitsland. Maatregelen die verder gaan dan het Nederlandse protocol bij een uitbraak. Ook komen de voorlichters niet langer op de bedrijven in Duitsland. Maar feit is: ze leverden de afgelopen week wel voer aan afnemers in de ingesloten gebieden.

Persoonlijk denk ik niet dat dat kwaad kan. In de eerste fase van de varkenspestepidemie van 1997, toen ontsmetten van bulkwagens onbekend was, is voor zover bekend geen enkel bedrijf besmet via mengvoerlevering. Een heleboel besmettingen zijn wel veroorzaakt door transport van dieren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.