Deense varkensboeren: 'U vraagt, wij draaien'

De klant is koning. Daar gaan ook de slachterijen van uit. In Australië zelfs de boeren. Nu Japan potdicht blijft voor Amerikaanse rundvlees kunnen de Aussies hun slag slaan. Dat doen ze slim.

Normaal wordt in Japan het Australische rundvlees gezien als een mindere kwaliteit, taaier en niet zo lekker als het Amerikaanse en Japanse product.
Nu de verkoop er lekker loopt, passen de Australische boeren het voer aan. De dieren die bestemd zijn voor de productie van exportvlees krijgen graan, zodat het vlees Amerikaanse eigenschappen krijgt. Ze gaan hiermee wel erg ver en mikken blijkbaar op de lange termijn.

In varkensland heeft de praktijk uitgewezen dat te ver doorgevoerde specialisatie ook lastig kan zijn. De typische Deense ‘baconvarkens’, productie voor de Britse markt, maken al steeds meer plaats voor de wat zwaardere die we in Nederland en de rest van Europa kennen. Zo kunnen de Denen ook de rest van het varken goed verwaarden, in het bijzonder in Oost-Europa en in Azië. Daar zijn bijvoorbeeld de schouder en de nek, respectievelijk de buik ook goed af te zetten. Eigenlijk kan Nederland best tevreden zijn met het hier gangbare vleesvarken, dat de producent minder afhankelijk maakt van één specifieke markt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.