Commentaar

184 x bekeken

Deelstaat op slot !?

VARKENSPEST Zodra de politici opdraven bij Scofcah, het vroegere PVC, zijn rigoreuze maatregelen in zicht. Denk aan de MPA-affaire in 2002.

Zodra de politici opdraven bij Scofcah, het vroegere PVC, zijn rigoreuze maatregelen in zicht. Denk aan de MPA-affaire in 2002. Europa greep op een dinsdagavond in en blokkeerde honderden bedrijven.

Nu is de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen aan de beurt. Landbouwminister Eckard Uhlenberg van die deelstaat is, terwijl ik dit tik, met spoed onderweg naar een Scofcah-vergadering aan het eind van de middag. Europakenners zien dit als een voorbode van ingrijpende maatregelen.

Een volledige standstill in de deelstaat is een optie, een exportverbod voor vlees en varkens zeer waarschijnlijk. Daarmee komen de drie grote slachterijen, Westfleisch, Tönnies en Barfuss, in grote problemen met de vierkantsverwaarding. Ze kunnen hammen dan niet meer esxporteren naar Italië. Maar de een zijn dood is de ander zijn brood.
Dit leidt tot meer omzet en marge bij de Nederlandse slachterijen. Deze zullen graag het gat opvullen dat ontstaat door het wegvallen van een deel van de duitse export. Ze zullen vooral hammen makkelijker kunnen afzetten in Italië. Nu is Duitsland daar nog de grootste leverancier.

Als dit exportverbod doorgaat, knallen de varkensprijzen vrijdag door het plafond in Vleuten. Na half zeven meer, dan pas is er bericht uit Brussel te verwachten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.