Commentaar

292 x bekeken

Bron getraceerd

VARKENSPEST Het ministerie van landbouw in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil het nog niet bevestigen, maar meerdere bronnen stellen dat de bron van de varkenspest getraceerd is.

Het ministerie van landbouw in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil het nog niet bevestigen, maar meerdere bronnen stellen dat de bron van de varkenspest getraceerd is. Het zou gaan om een bedrijf binnen het toezichtsgebied van drie kilometer rond de eerst geconstateerde uitbraak. Op dit bedrijf zijn alle 60 varkens positief op varkenspest. Waarschijnlijk zijn ze besmet door het voeren van swill en slachtafvallen. Het bedrijf verkocht pakketten varkensvlees en wild aan particulieren. Het wild kwam deels uit Oost Europa. Ook de gevonden varkenspeststam is een oosteuropese, en zo is het plaatje rond.

Dat wil niet zeggen dat iedereen nu gerust achterover kan zitten. De bedrijfsdierenarts bezocht 140 adressen na het eerste bezoek aan de zieke varkens van het eerstgetroffen bedrijf. Wat dat betekent, 140 contactadressen, daarvoor roep ik Venhorst, februari 1997 in herinnering. De varkens vlogen daar maandag 3 februari alle kanten op nadat geruchten loskwamen van varkenspest. Uiteindelijk zijn toen 12 miljoen varkens geruimd.

Ik hoor trouwens in het veld dat de Nederlandse transporteurs zich goed houden aan het advies van LTO, NVV, COV en NBHV om het gebied te mijden. Een kennis van me, die varkens houdt net over de Duitse grens, is vandaag gebeld door zijn tarwezetmeelleverancier. Die zou de eerste dagen niet meer leveren. Op zich is dat geen probleem, hij heeft nog een week voorraad, en desnoods gaat er mengvoer in de dieren. Maar het tekent het commitment in de sector. Helaas zijn er ook nog handelaren die varkens blijven leveren aan slachterijen net buiten het officiële buffergebied. Dat lijkt me de goden verzoeken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.