Commentaar

444 x bekeken 5 reacties

Bedrieglijke rust

VARKENSPEST Aan de noordrand van het Roergebied zijn twee bedrijven besmet geruimd, vier bedrijven binnen een kilometer preventief. Daarbovenop is een bedrijf in Vechta preventief geruimd.

Ik heb geen goed gevoel over de varkenspest die vrijdag is geconstateerd in Haltern-Lavesum , aan de noordrand van het Roergebied. Daar zijn twee bedrijven besmet geruimd, vier bedrijven binnen een kilometer preventief. Daarbovenop is een bedrijf in Vechta preventief geruimd omdat het biggen van een van deze bedrijven ontvangen had. Dat klinkt als: alles is onder controle.

Nou, vergeet het maar, de schijn bedriegt. Ten eerste is de bron van de ziekte onbekend. Daarnaast gaat de ziekte al een maand op het eerstgeruimde bedrijf rond. Het kampte vanaf 7 februari al met ‘longaandoeningen’. De dierenarts schreef antibiotia voor, maar de sterfte bleef hoog, een op de vijf varkens bezweek. Dat bleek dus varkenspest, toonde routine-vervolgonderzoek op het laboratorium aan. De ziekte moet dus net na 1 februari het bedrijf zijn binnengekomen, waardoor de kans op vervolgbesettingen zeer groot is.

Wat niemand vertelt is dat de begeleidende dierenarts, die lang antibiotica voorschreef, 140 contactadressen heeft. Dát is de reden dat de kreis (kringgemeente) Borken een extra bufferzone instelde van 20 kilometer om het beschermingsgebied. De districtsveterinairen beseffen terdege dat er lange tijd geen besmettelijke ziekten rondgingen in Duitsland, waardoor de aandacht voor bedrijfshygiëne verslapt is. Net als in Nederland trouwens. Douchen, bedrijfskleding, afsluiten van stallen en al die andere zaken ….. We weten allemaal hoe het hoort maar we zijn er weer lakser mee.

Wat nog niet publiek bekend is, maar me wel angst aanjaagt, is dat vanuit de regio twee ladingen opfokzeugen naar Nederland zijn gegaan. Ik vermoed dat die nu onder strenge controle staan, maar kan er geen bevestiging van krijgen.

Daarbovenop is het nu de moeilijkste periode van het jaar voor reiniging en ontsmetting van veewagens. Schoon worden de vrachtwagens wel, maar de meeste ontsmettingsmiddelen werken bar slecht bij lage temperatuur. Droog worden ze in ieder geval niet, waardoor de kans op besmetting groter is dan in de zomer.

Al met al houd ik dus mijn hart vast. Er zijn teveel open einden. De oproep van het landbouwbedrijfsleven van gisteren om een nog ruimer gebied een paar dagen volledig te mijden is een heel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  iwan v Grinsven

  Ik volg het nieuws over de kvp op de voet. Als het werkelijk zo is dat er fokmateriaal uit het gebied is geïmporteerd en dus op 1 of 2 bedrijven in Nederland aanwezig is, kan ik alleen maar constateren dat het draaiboek in Nederland nog steeds niet fuctioneert. Deze bedrijven moeten te traceren zijn en als je het mij vraagt ruimen, om risico's zo klein mogelijk te maken.

 • no-profile-image

  kasi

  Ik heb eens op de site van de bezoekersboerderij Prickingshof van Bauer Ewald zitten kijken, maar die zijn gewoon open voor publiek terwijl het op 5 km van de besmette boerderij ligt?? Kan dit zomaar??

 • no-profile-image

  jos van kasteren

  Als er werkelijk fokzeugen uit de besmette regio zijn aangevoerd, moeten de bedrijven waar ze terecht zijn gekomen direct geruimd worden. Tracering is toch heel makkelijk als iedereen zich aan de regels houdt?

 • no-profile-image

  hendrik martens

  Ik hou m'n hart vast!

 • no-profile-image

  mieke Smets

  Ik vind ook dat de geïmporteerde varkens direct geruimd moeten worden. Hopelijk is dit nu (18 maart) intussen al gebeurd. Zo niet dan vraag ik me af waar LNV mee bezig is

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.