177 x bekeken

Ziek

Ook ik heb op deze plaats wel eens half gekscherend verwezen naar het spreekwoord ‘de een z’n dood is de ander z’n brood’.

Toch maak ik me sterk dat de gemiddelde varkensboer met een rotgevoel in de maagstreek ziet hoe zijn collega’s in de pluimveehouderij de H5N1-dreiging op zich af zien komen. Er gaat in ieder geval een boel kapitaal op korte termijn in rook op. En hoe dat aanvoelt zal ieder die de varkenspest en mkz-crisis van nabij heeft meegemaakt, nog goed heugen.

Wereldwijd is het eigenlijk in alle sectoren van de vleesproductie goed mis. Veelal is dat ver van ons bed, zodat het gevoelsmatig minder aankomt. Toch, ziekte geeft het verloop van de wereldvleeshandel een onnatuurlijk verloop. Dat vertekent de Europese concurrentiepositie. Wat bijvoorbeeld de gekkekoeienziekte voor de Amerikaanse en Canadese rundvleesbranche al voor schade heeft opgeleverd, is ongekend.

In Brazilië, op papier dé kandidaat om marktleider te worden met de vleesproductie en export, zijn zowel rundvlees- als varkensvleesproducenten getroffen door de gevolgen van mond- en klauwzeeruitbraken. Ik hoor dat nu weer nieuwe mkz-gevallen zijn gesignaleerd in de staat Parana, tegen de grens met Argentinië. De vleesexport lag er al op zijn gat, het opkrabbelen zal nu helemaal moeilijk worden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.