Commentaar

232 x bekeken 1 reactie

Schadevergoeding

De roep om schadevergoeding die nu bij de dioxine-affaire klinkt, roept bij mij herinneringen op aan de IBR-schadeclaim uit 1999.

De roep om schadevergoeding die nu bij de dioxine-affaire klinkt, roept bij mij herinneringen op aan de IBR-schadeclaim uit 1999. Daarbij was ongerichtheid troef. Ruim 7.000 melkveehouders zagen schade na gebruik van Bayers vaccin. Het was echter meer de idee van: eens zien of ik daar ook van plukken kan. Uiteindelijk is geen schadevergoeding toegewezen.
Hetzelfde lijkt nu in de varkenssector te spelen. De veroorzaker is bekend, Tessenderlo Chemie, en iedereen is boos over dat dubbeltje prijsdaling. Tenminste, bestuurders zijn voor de bühne woedend. Varkenshouders zijn daar heel wat bedaarder over.

Ik sprak maandag bij de LLTB vakgroepvergadering en donderdag bij de opening van de nieuwe schuilhut op Sterksel (link naar agd-bericht van vandaag) flink wat varkenshouders. Die accepteren dat dubbeltje prijskorting, zien het als ondernemersrisico. En als de dioxinekwestie niet meer kost dan een paar duizend euro voor een groot bedrijf, is dat acceptabel. Draagbaar ook, zeker na het topjaar 2005. Ze willen het boek sluiten, over tot de orde van de dag.

Bij die LLTB-bijeenkomst kwam het onderwerp schadeclaim in de rondvraag ter discussie. Verschillende varkenshouders maanden LTO-vakgroepvoorzitter Ten Have minder te focussen op een claim en haar tijd te benutten voor het vormen van een collectieve pot voor ruiming na affaires. En ook minder aandacht te besteden aan gekissebis met de mengvoersector. Lowie Kersten uit Helden (L.) verwoordde dat het duidelijkst: ,,Accepteer dat mengvoerfabrikanten en varkenshouders hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Wij moeten de schade beperken. Dat kan het snelst via opkoop. Richt daar een fonds voor in."
Ik had het zelf kunnen zeggen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem van den Akker

    Heb je op de vakgroepvergadering ook Martin Houben gesproken? Ik heb gelezen dat hij een oproep deed voor meer eenheid in de belangenbehartiging. Is hoog tijd mijns inziens. Misschien moet men wachten tot Willie van Gemert weg is bij de NVV, maar dan zou het goed zijn als vakgroepvoorzitters eens samenwerking zochten met NVV. Zal in geval van Annechien en de nieuwe voorzitter van LLTB wel iets kunnen worden, maar ZLTO?

Of registreer je om te kunnen reageren.