Commentaar

Radiostilte

Het lijkt allemaal met een sisser af te lopen. Er zullen wat varkens worden opgekocht, maar de exportpositie komt niet langdurig in gevaar.

Dat is niet te danken aan de VWA, maar aan de slachterijen en exporteurs. Die weigerden collectief vanaf woensdag 25 januari varkens af te nemen die op voer stonden van Bouman, Vleuten voeders en Steijn voeders.
Het is maar goed ook dat ze resoluut doorpakten. De VWA onderschatte volgens mij namelijk de gevaren. De risicoanalyses zijn in eerste instantie gemaakt op basis van de uitslag van het vetmonster van 15 december. Ze kwam al tot de conclusie dat vleesvarkens te dioxinerijk zouden zijn. Of het worst-case scenario scherp genoeg was, is de vraag. De dosis vet in het voer is de enige variabele. En dat valt al nagenoeg weg tegen het hogere gehalte dioxine in de vrachten van 15 en 17 november.

Ik heb de indruk dat de VWA hierover politieke druk, vragen in de Tweede Kamer, vreest. Die zullen zeker komen als blijkt dat de VWA het betreffende bedrijf pas vanaf zondag 29 januari als verdacht beschouwde.

De VWA beantwoordt nu geen vragen over deze zaak. ,,Ik kan niemand bereiken, maandag kan ik dus uw vragen pas beantwoorden’’, aldus de persvoorlichtster. Ja, ja. . .

Of registreer je om te kunnen reageren.