Commentaar

363 x bekeken

Mazzel gehad

Zonder geluk vaart niemand wel. Dit keer zwijnde de varkenshouderij bij de silo’s van Bouman. Hoe dat zo?

Ik hoorde van Bart van der Vleuten, de eigenaar van Vleuten voeders, dat de twee zwaarstvervuilde vrachten voedervet, 400 nanogram dioxine per kilo en aangeleverd op 15 en 17 november, in twee verschillende silo’s gelost zijn. De ene was nagenoeg leeg. Het vet daarin is verwerkt in zeugenvoer. Dat ging naar bedrijven die wekelijks beleverd worden. Daardoor is er geen lange periode zwaar besmet zeugenvoer aan de dieren verstrekt.

De andere tank was niet leeg, er zat nog een fikse portie schoon voer in. Daardoor is het dioxinegehalte direct omlaaggemengd naar 260 nanogram per kilo. Het vleesvarkensvoer bevatte daardoor bij toeval minder dioxine. Een geluk bij een ongeluk.

Een ander meevallertje is het percentage voedervet in de voeders. Dat ligt nu rond 1,5 procent, omdat vet relatief duur is. Een half jaar geleden lag het percentage twee keer zo hoog. Ook daardoor bleef het dioxinegehalte in het voer bij toeval laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.