Commentaar

1 reactie

HULDE!

Het bedrijfsleven, lees VION, neemt haar verantwoordelijkheid. Het slachtconcern koopt alle 3.500 vleesvarkens zwaarder dan 50 kilo van de bedrijven die het meest dioxinerijke voer kregen.

De 9 bedrijven kregen voer in de tweede helft van november. In dat voer zat ruim 2,5 procent van het voedervet met 400 nanogram dioxine. Bij de eerste serie proefslachtingen kwamen daar drie varkens van die bedrijven nét uit boven de toegestane norm van 1,0 picogram per kilo vet. In de voeders van de andere 58 vleesvarkensbedrijven zat vér onder 2 procent van het vet. Die dieren blijven geheid onder de norm bij de nu lopende proefslachtingen, want ze vraten minder dan de hoeveelheid dioxine die de opgekochte varkens vraten. Zo niet, dan vreet ik een bezem.

Als je drie te dioxinerijke dieren vindt, kun je heel moeilijk doen, maar het buitenland blijft dan wantrouwend. Dan moet je handelen. VION doet nu iets wat het door een bestuurscrisis verlamde PVV had moeten doen, Hulde dus. Misschien dat de slachterij hierdoor eindelijk eens het krediet krijgt onder boeren dat hij verdient. Kankeren op de grootste in de markt doet iedereen graag op vergaderingen, ik weet het. Terwijl de klagers onder vier ogen iets heel anders zeggen, merk ik keer op keer in gesprekken met varkenshouders. Maar ja, dan overheerst de ratio. En het verstand zegt iets heel anders dan het gevoel. Dat heeft een instinctief wantrouwen tegen een dominante marktpositie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    mts. Roelen-Rops

    Goed slagvaardig besluit van Vion, beter dan de valse start die aan het begin van de crisis gemaakt werd. Hopelijk kan en wil vion, bij de schadeclaim die ongetwijfeld richting veroorzakers zal gaan, de krachten bundelen met de varkenshouders om de geleden marktschade eveneens te claimen

Of registreer je om te kunnen reageren.