Commentaar

212 x bekeken

Grote dioxine-schoonmaak

Ik koop maar vast een bezem, want het aantal bedrijven met opgekochte dioxinevarkens kan stijgen tot 15.

. Vion–directeur Hans Roelofs vertelde me vanmorgen dat zijn bedrijf niet alleen de 3.500 varkens heeft opgekocht van 9 bedrijven. Het heeft ook volledige overeenstemming met 6 andere ondernemers over de opkoop van een deel van hun varkens. Dat is een opkoop onder voorbehoud. Dit omdat Roelofs er zeker van wil zijn dat hij alle potentieel te vernietigen varkens in handen heeft. De uitslagen van de proefslachtingen op die zes bedrijven komen vandaag en morgenochtend beschikbaar. Direct daarna worden de betreffende bedrijven vrijgegeven of start het laden van de varkens zwaarder dan 50 kilo richting destructor in Son. „Alle dieren die de norm overschrijden zijn dan voor het weekend weg", aldus Roelofs. „LNV gaat dan direct Japan, Korea, Taiwan en China bewerken om die grenzen weer open te laten stellen." De opkoop is in korte tijd rondgezet. Dinsdagmiddag om 12 uur werd duidelijk dat binnen het PVV geen overeenstemming kwam over een opkoopregeling. Roelofs zat om 5 uur met LNV en de VWA om tafel, 2,5 uur later waren de protocollen ingevuld. Alle betrokken varkenshouders zijn binnen 8 uur akkoord gegaan met Vions voorstel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.