1 reactie

Regels zijn regels

De Nederlandse varkenshouder loopt voorop met navolging van EU-eisen. Dat is lastig, maar gaat ook werken als voorsprong.

Level playing field, ofwel ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, het ligt de Nederlandse varkenshouder op de lippen bestorven. En terecht. In de afgelopen jaren heb ik meer dan eens ervaren dat we in Nederland wat betreft uitvoering (en handhaving) van EU-regelgeving lijken op het beste jongetje van de klas. Toch kan dat op de langere termijn wel eens in het voordeel werken van onze sector. Immers, op den duur groeien de markten, ook qua regelgeving (en vooral handhaving!) onherroepelijk naar elkaar en komt de buitenlandse concurrent op achterstand. Een sprekend voorbeeld is dat de varkenshouders in Duitsland en Oostenrijk sinds enige tijd hun varkens geen swill meer mogen voeren. (klik op “EU: Wiederzulassung der Speiseresteverfütterung abgelehnt“). Net nu de voerkosten er de pan uitrijzen, is dat even slikken. Ze jammeren dan ook. Dat is zonder kans op succes, verwacht ik. Jammeren ze terecht? Ach, misschien was de verwerking en bewerking van swill best veilig genoeg, maar het bleef een rare zaak dat alleen Duitse en Oostenrijkse varkens het voorgezet mochten krijgen. Nu nog wat meer controle op de handhaving van de nitraatrichtlijnen her en der in de EU en het beeld van de sector verandert zienderogen, in zover dat er niet meer met twee maten wordt gemeten.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  janiek

  Ik wil heb een spreekbeurt op school,
  heeft u regels, voor de taal van een kind!!

  Alvast Bedankt...

  Groetjes Janiek

Of registreer je om te kunnen reageren.