269 x bekeken 3 reacties

Level playing field

Welfare kan ook te ver doorslaan. Level playing field wordt een omstreden begrip.

Het gedimdam over castratie van biggen, al dan niet verdoofd, zal nog wel even duren. Er staan veel belangen op het spel immers, niet alleen die van de biggen zelf. Om als varkenshouderij nu meteen moord en brand te schreeuwen lijkt me niet raadzaam; als je geschoren wordt moet je stil zitten.

Niet alleen biggen

Toch heb ik één rake opmerking gesignaleerd die bij het grote publiek meer aandacht verdient, namelijk die van NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Hij stelt: biggen niet meer castreren? Dan ook de paarden en kleine huisdieren niet meer! Dat is óók streven naar level playing field…met misschien wel zeer ingrijpende gevolgen.

Iedereen die weet hoe strontvervelend een pony-ruin al kan zijn tijdens de paardrijles van dochterlief, zal dat beamen. En dan heb ik het helemaal nog niet over, om maar een dwarsstraat te noemen, een rottweiler van het mannelijke geslacht. Neem van mij aan dat een blokje om met zo’n bakbeest in het bezit van beide ballen niet altijd rustgevend is. Al helemaal niet als hij een eveneens geheel ongeschonden soortgenoot ontmoet. Voorts kunnen we op Marktplaats alvast extra ruimte reserveren onder het kopje ‘gratis af te halen jonge katjes’.

Bedreiging voor Britse varkenssector

Het rumoer rond welfare, dat blijkbaar EU-wijd weerklinkt, leidt ook al tot zorgelijke geluiden uit onverwachte hoek: Engeland, de bakermat van dierenliefde. Veterinair David Birch ziet het somber in voor de Britse varkenssector als nieuwe EU-eisen doorgang vinden. En dan hebben we het eigenlijk alleen nog maar over stalinrichting.

‘Wordt vervolgd’ zullen we maar zeggen, al is het de vraag: hoe lang en hoe serieus nog?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul jansen lintelo

  Jack, als mijn varkens de krant konden lezen en zagen hoe de mannelijke helft van de wereldpopulatie zich gedraagt (met name in de minder gecultiveerde delen van deze aardKLOOT) dan maak de messen maar scherp.

 • no-profile-image

  Harrie

  Jack, een ruin is al gecastreerd. In je column komt het over dat je een hengst bedoeld, of lees ik het verkeerd. Ook mogelijk hoor. Vind het overigens ook een prima opmerking van Zwanenburg. Met meer welzijn is niets mis, maar dan wel gefundeerd, economisch verantwoord en los van emoties.

 • no-profile-image

  jan van de meerakker

  Helemaal eens met alles of niets maar, heeft iemand al eens gedacht aan al die rituele slachtingen.Dit is een punt wat men in Den Haag niet aan de kaak stelt denk ik. Als ik de keuze zou hebben als dier zijnde dan liever mijn ballen dan mijn kop toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.