Russen laten de roebels rollen

Het investeringsklimaat voor de Russische agrarische sector verbetert. De varkenshouderij breidt er snel uit, met ingekochte buitenlandse assistentie. De varkensvleesimport blijft in stand, door groeiende vraag.

Op de beurs Eurotier in Hannover zag ik gisteren opvallend vaak de meldingen “més runajam latviski” en “говорим по-русски”! Veel exposanten gaan er prat op Lets en Russisch (Pools en Roemeens was minder in de gratie) te spreken. “Ja, er zijn dit keer veel en veel meer Russen dan twee jaar geleden”, aldus een standhouder. “En het mooiste is, nu hebben ze ook geld.”
Ik moest wel even denken aan die ene documentaire over de vastgoedmarkt in Moskou die ik onlangs zag. De nieuwe rijken in Rusland (en die zijn dus écht helemaal gevuld met roebels) tellen grof geld neer voor appartementen op de mooie plekjes. Er is maar één probleem, dat op termijn nog veel trammelant gaat opleveren: het gigantische zwarte geldcircuit. Er is daardoor een wereld van verschil tussen de officiële waarde van een pand en dat wat de koper echt moet betalen. Een van de stulpjes moest 5 miljoen opbrengen, maar stond officieel te boek voor een waarde van 5 ton. Dat levert koddige taferelen op van letterlijk boodschappentassen vol roebels en dollars die na het pannenbier van eigenaar verwisselen.

Diepte-investering

Ik zou niet durven beweren dat het er ook in de agrarische sector zo aan toe gaat, maar de Russische varkenssector bruist wel van de activiteit. De Russen investeren in zowel boerderijen als de verwerkende sector. Volgens Russen die ik op de beurs sprak, heeft Putin zelf de banken opdracht gegeven kredietverstrekking in de agrarische sector te stimuleren. Het is niet de bedoeling dat er blind geld in wordt gepompt, de investeringen moeten planmatig onderbouwd zijn.

Inkopen

Er komt vaart in. Het Russische besef groeit dat je op varkensgebied niet moet proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Ze trekken vaktechnische experts en managers aan uit Denemarken, Duitsland en natuurlijk ook uit Nederland. Landgenoten kom je immers overal ter wereld tegen als er wat te verdienen valt. Ik sprak Arend Kuperus, die met zijn bedrijf Pig Vision turnkeyprojecten opzet in Rusland , Oekraïne en Kazachstan, onder het motto from seed to… meat. Pig Vision regelt alles, van fokgelt tot slachthuis en vleesverwerking. Het is nog pionieren, maar Kuperus heeft in het oosten veel ervaring opgedaan met rundvee.

Vraag naar vlees blijft

Rusland is voor de afzet van varkensvlees op de wereldmarkt van strategisch belang. Het is naast Japan de belangrijkste inkoper. Dat wordt hoe dan ook minder, maar voor de Russen in hun eigen behoeften kunnen voorzien, zijn we jaren verder. Ze hebben nog veel vlees uit het buitenland nodig, want de welvaart stijgt. De prijzen zijn er hoog.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.