202 x bekeken

Rien ne va plus!

Bij de termijnmarkt Risk Management Exchange Hannover, ook wel bekend als de Waren Terminbörse Hannover is een historische stap gezet.

Tot nog toe was het vereist om bij termijnverkoop van varkens deze ook werkelijk te leveren als de vervaldatum van het contract was bereikt. De beurs gaat nu over op ‘cash settlement’ zoals dat heet. Je kunt je verkochte varkens houden en je schuld gewoon afkopen, da’s praktischer. We hadden dat vroeger in Nederland ook, toen de AEX nog een varkenstermijncontract had. De wekelijks op vrijdag vastgestelde cash settlementprijs werd ook door boeren die niet op de termijnmarkt handelden, altijd reikhalzend tegemoet gezien. Het was immers een uitstekende referentie voor de opbrengst van de varkens in de betreffende week.

Toch vraagtekens

Dat klinkt goed, nietwaar? Nou, kijkend naar hoe de Duitse cash settlementprijs wordt vastgesteld, na raadpleging van zoals wordt omschreven seasoned practitioners ofwel ouwe rotten in het vak, zet ik er toch wat vraagtekens bij. De index komt tot stand op basis van de officiële Duitse opbrengstprijs van de vleesvarkens en de Vereinigungspreis, en noteringen uit Oostenrijk, Nederland en België. Basis is het bekende standaardvarken met 56 procent vlees. De genoemde noteringen worden gewogen toegepast. De Duitse wegen samen voor tweederde mee en de buitenlandse samen voor éénderde.

Instabiele Danis-notering

Voor Nederland past de WTB Hannover de verwachtingsprijs voor geslachte varkens van de Utrechtse varkensbeurs toe. Daar is wel eens kritiek op van deze of gene, maar het lijkt mij geen slechte keuze. ‘Vleuten’ geniet aanzien. Over de Oostenrijkse notering zul je me niet horen, die ken ik helaas niet. Maar, welke doorgewinterde rot in het vak zou voor België de Danis-notering hebben aanbevolen? Deze blinkt uit door instabiliteit en wordt dikwijls achteraf bijgesteld, soms meer dan eens. Danis zet officieel de prijs op woensdag voor varkens die de week erop worden geleverd. Als de prijs er donderdagochtend is mag je van geluk spreken en het is raadzaam vrijdagmiddag nog eens te informeren. De nieuwe Duitse cash settlementprijs wordt pas op de woensdag vastgesteld, dat scheelt. Toch zou ik wat betreft het Belgische element de RMX Hannover aanraden zo laat mogelijk de Danis-prijs te boeken. Gewoon nog eens effe bellen. En waarschuwen: rien ne va plus.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.